Architektura i nowoczesne budownictwo – Light Forest: Centralna Biblioteka Helsińska Wstęp / MenoMenoPiu Architekci

+ imgs Położony w nowym zielonym sercu Helsinek, Light Forest .
propozycja Centralnej Biblioteki Helsińskiej ma na celu zastąpienie istniejącej zieleni, którą architekci odejmą do parku w idealnie kontrolowanym środowisku wewnętrznym.
Zajmujesz 4500m.
strony, MenoMenoPiu Architekci postanowili zaprojektować budynek jako las drzewny zamknięty w klimatycznym pudełku, w którym struktura reprezentuje przyczynowość drewna.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Naturalna organizacja kolumn jest reprodukowana na oszklonej kopercie, która tworzy połączenie między naturą i architekturą, między światłem a cieniami.
Przezroczysta fasada nadaje budynkowi wysoką przepuszczalność wizualną, umożliwiając zewnętrznemu użytkownikowi śledzenie zdarzeń wewnętrznych, a klientowi silne połączenie z naturą i otoczeniem.
Koperta unosi się, pozwalając na życie w niej i przez nią i zmniejszając miejski limit między Takatoolo park i Alvar Aallon Katu ulicy.
.
+ imgs Program rozwija się w spiralę, która dociera do zielonych ogrodów zimowych tuż pod konstrukcją dachu.
System płyt to otwarta przestrzeń, która pozostawia ekstremalną elastyczność organizacji programu.
Rozszerzalne ścianki działowe są ukryte w całym budynku w kolumnach, dając możliwość sprywatyzowania różnych elementów programu (biuro klienta, pokój pracy itp.) W razie potrzeby.
.
+ imgs Każda płyta jest zaopatrzona w energię i sufit technologiczny, który kontroluje lokalny przepływ powietrza.
Elementy programu, które wymagają szczególnego światła, izolacji akustycznej lub specjalnego wyposażenia, umieszczane są w stałych zamkniętych skrzynkach.
.
+ imgs W naszej propozycji organizacji bibliotecznej sugerujemy akustyczną dyspozycję, która pochodzi od hałaśliwego .
miejsca umieszczone w pobliżu piwnicy, gdzie większość działań zostanie skoncentrowana, przechodząc do.
cichej.
obszary w górnej części budynku.
Parter.
będzie działał jako filtr pomiędzy tymi dwoma obszarami.
.
+ imgs Klimatyczne pudełko zachowuje wewnętrzny mikroklimat dzięki recyklingowi ciepłego powietrza zachodniej podwójnej fasady.
Podczas cieplejszych okresów roku dach może się otwierać, aby umożliwić naturalny przepływ powietrza z zatoki Toolonlahki.
.
+ imgs Architekci: MenoMenoPiu Architekci Lokalizacja: Helsinki, Finlandia Zespół projektu: Mario Emanuele Salini, Rocco Valantines, Gilberto Bonelli, Alessandro Balducci, Paolo Venturella, Marco Lavit Nicora, Francois Ząb, Pietro Bodria Inżynieria: Buro Happold / Alasdair Young
[podobne: drabiny aluminiowe, beton dekoracyjny, konstrukcje aluminiowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: beton dekoracyjny drabiny aluminiowe konstrukcje aluminiowe