Budownictwo i architektura : POSTECH Marine Sciences Campus / SmithGroup

SmithGroup SmithGroup podzielił się zwycięską propozycją planu głównego dla nowego kampusu nauk morskich dla Instytutu Nauki i Technologii Pohang (POSTECH) w Uljin w Korei Południowej.
Z koncepcją jazdy falą.
.
forma wspólna dla lądu i morza.
nowy projekt w pełni wykorzystuje naturalne piękno witryny, tkanie studentów w całym kampusie i wiązanie człowieka z falującą topografią.
Więcej o zwycięskiej propozycji po przerwie.
Nowy kampus nauk morskich, który będzie obejmował pomieszczenia administracyjne, klasy i budynki badawcze oraz rezydencje dla studentów i wykładowców, znajduje się w odległości 50 mil od głównego kampusu, w ustronnym i pagórkowatym miejscu na wschodnim wybrzeżu Korei, z widokiem na Morze Wschodnie.
Budowla akademicka wkomponowana jest w naturalną topografię południowo-górskich szczytów, a rezydencje znajdują się dalej w górach połączonej krętą drogą.
Prowadząc budynki w góry.
boki, dno doliny zachowane jest jako park ekologiczny.
Dodatkowo budynki korzystają z masy termalnej góry.
Dawna dolina użytków rolnych terenu zostanie odzyskana i odrodzona, aby stać się ekosystemem z cechami wody, ścieżkami i chodnikami oraz obszarami rekreacji pasywnej.
Na zachodnim krańcu tego terenu, zbiornik rolniczy zostanie przekształcony w większy staw, który zbierze wodę ze wzgórz, wraz z odpływem z kampusu i zabudowań mieszkalnych.
Woda będzie stopniowo meandrować i płynie wzdłuż naturalnego nachylenia dna doliny, naturalnie gromadząc się zgodnie z topografią w kierunku morza, i zostanie przefiltrowana przez roślinność, która dociera na wschód, ostatecznie opróżniając się do morza.
.
Ścieżki SmithGroup zostaną umieszczone w parku ekologicznym, nieznacznie uniesione nad dnem doliny, aby umożliwić ciągłość siedlisk.
Ścieżki prowadzą do ścieżek spacerowych wśród wzgórz i obszarów wzdłuż doliny, gdzie odwiedzający mogą korzystać z miejsc piknikowych i rekreacyjnych.
Amfiteatr będzie zlokalizowany na północnym zboczu wzgórza, w centralnej części kampusu, i będzie zawierał schody łączące budynki mieszkalne z ekologicznym parkiem.
Amfiteatr będzie miejscem koncertów i rozrywki na świeżym powietrzu, z widokiem otoczonym pięknem południowych wzgórz.
.
SmithGroup Silnym aspektem wniosku jest rozwój często zapomnianej powierzchni.
dachy.
W tym schemacie, dachy.
Obróbka implikuje ciągłą powierzchnię o różnych strefach funkcjonalnych.
Na szczycie znajduje się zielony, żywy dach, gdzie dach wygina się w kierunku ziemi, staje się szeregiem parasoli przeciwsłonecznych do moderowania i odbijania światła słonecznego do wnętrza budynku.
Projekt wykorzystuje światło naturalne w największym możliwym stopniu, oświetlając wnętrza i otwierając pomieszczenia.
Świetliki są wyryte w budynkach akademickich, przynosząc światło prosto przez budynek.
.
SmithGroup Zwycięska propozycja to inteligentne podejście nie tylko do zrównoważonego projektowania, ale także do placówki edukacyjnej.
Elementy programowe są zorganizowane z wdziękiem na całej stronie, zapewniając jednocześnie otwartą przestrzeń do wypoczynku i relaksu.
Informacje o projekcie: .
SmithGroup Architekt: SmithGroup / JJR Associate Architekt: POSAC Design Team Członkowie: Michael Kang, FAIA, LEED AP; Sven Shockey, AIA, LEED AP; Merrill St Leger Demian, AICP, LEED AP; Dayton Schroeter, AIA; Seong Koo Lee; Yuran Shen Project Nazwa / adres: Postech Marine Sciences Campus Master Plan, Uljin, Korea Południowa Właściciel: Pohang Institute of Science and Technology (Postech) Termin realizacji: TBD Całkowity obszar projektu: 82 akry 620 000 gsf construction
[patrz też: konstrukcje aluminiowe, gablota ogłoszeniowa, młyny kulowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: gablota ogłoszeniowa konstrukcje aluminiowe młyny kulowe