Nowoczesna architektura : Lotus Towers / Enota

Dzięki uprzejmości Enota Słoweńscy architekci Enota podzielili się z nami.
Lotus Towers ., projektem mieszkaniowym o powierzchni 64.100 m2 w Ljubljanie, za który otrzymali drugą nagrodę w zaproszonym konkursie.
Więcej zdjęć i opis architekta po przerwie.
Jakość noszenia na placu budowy to bez wątpienia nowy park miejski.
Jak wynika z pokrewnych spraw na całym świecie, szczególnie pożądane są budynki mieszkalne w tego typu lokalizacji z apartamentami z widokiem na park, ponieważ park znacznie podnosi jakość życia, tworząc łagodny mikroklimat.
Tak więc budynek nie jest podzielony na mieszkania pierwotne i wtórne, ale wszystkie mają bezpośredni widok na park.
Aby uzyskać niezakłócony widok na park, apartamenty zostały rozplanowane w podzielonej lameli, która ma 60 metrów wysokości, co jest maksymalną dopuszczalną wysokością zgodnie z przepisami miejskimi i szerokością 15 metrów, co jest maksymalną głębokością, która pozwala dobre oświetlenie dla apartamentów dwustronnych.
Podział lameli na dwie części pozwala na to, by promieniowanie słoneczne wpadające do strefy wellness znajdowało się na dachu objętym programem publicznym i równo rozłożone pomiędzy rano a popołudniem.
Dzięki uprzejmości Enota dwustronna orientacja mieszkań jest bardzo ważna w zapewnieniu skutecznego zrównoważonego programu.
Ze względu na specyfikę użytkowania, trudniej jest poddać apartamenty kontroli technologicznej efektywności energetycznej niż program publiczny.
Jednym z ważniejszych warunków osiągnięcia wysokiej, zrównoważonej wydajności jest dobra wentylacja naturalna, co jest najłatwiejsze dzięki dwustronnym mieszkaniom do wentylacji krzyżowej.
Dwustronna orientacja budynków mieszkalnych pozwala również na widok mieszkańców ze wszystkich stron, długie i otwarte widoki wewnętrzne oraz zapewnia większe poczucie przestronności.
Dzięki uprzejmości firmy Enota objętość publicznego programu poniżej została zaprojektowana tak, aby pozostawać w ciągłym połączeniu z parkiem.
Pochylenie ścian zewnętrznych całej dolnej objętości tworzy wystający dach nad wejściami wokół całej krawędzi budynku.
W tym samym czasie ludzie nie mają poczucia, że stoją pod dachem ze względu na wysokość krawędzi kołnierza.
Cięcie i otwieranie woluminu w środku pozwala na wejście światła dziennego w głąb obiektu i otwiera ścieżkę naturalnej wentylacji również na parterze publicznego programu.
System nacinania jest zaprojektowany w taki sposób, aby światło naturalne przenikało przez całą głębokość programu publicznego.
Parter budynku staje się rodzajem otwartego, zadaszonego placu z wejściami do różnych programów publicznych.
Nowa loggia miejska.
Dzięki uprzejmości Enota
[hasła pokrewne: wapno chlorowane zastosowanie, wapno chlorowane, ogranicznik przepięć ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: ogranicznik przepięć wapno chlorowane wapno chlorowane zastosowanie